Chlorella jest algą o bogatym składzie i korzystnych właściwościach, jednak wiele osób zastanawia się, czy można ją stosować w ciąży. W tym okresie rzeczywiście należy zachować szczególną ostrożność decydując się na stosowanie leków, suplementów, a nawet niektórych rodzajów pokarmu. Chlorellę uznaje się jednak za produkt bezpieczny, przynoszący liczne korzyści.

Czym jest chlorella?

Chlorella należy do alg z gromady zielenic, rośnie w słodkowodnych zbiornikach wodnych. Swój zielony kolor zawdzięcza sporym ilościom chlorofilu. Charakteryzuje się również niemożliwą do strawienia ścianą komórkową, dlatego wymaga obróbki umożliwiającej uwolnienie cennych składników znajdujących się wewnątrz podczas procesu produkcji suplementów.

Skład chlorelli

Chlorella stanowi bardzo bogate źródło wspomnianego wcześniej chlorofilu, a także wysokojakościowego białka, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawiera witaminy (między innymi witaminę A, C, D, K oraz B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy, a także śladowe ilości biotyny) i pierwiastki. Do najcenniejszych w przypadku ciąży uznaje się żelazo, wapń, potas czy fosfor.

Na końcu warto wspomnieć o pewnych ilościach choliny, alfa- i beta-karotenu oraz luteiny.

Chlorella w ciąży

Uznaje się, że chlorella suplementowana w czasie ciąży może zmniejszyć zawartość dioksyn oraz zwiększyć stężenie niektórych karotenów i immunoglobuliny A w mleku kobiecym. Sugeruje się, że dziecko karmione mlekiem matki suplementującej chlorellę może cechować się lepszym zdrowiem, jednakże tak postawioną hipotezę należy potwierdzić ze względu na niewystarczającą ilość badań.

Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, witaminy B12 czy żelaza, może zmniejszać ryzyko niedokrwistości oraz nadciśnienia związanych z ciążą. Dodatkowo zmniejsza obrzęki oraz białkomocz. Wszystkie te dolegliwości są niebezpieczne u kobiet w ciąży.

Chlorella może okazać się być przydatnym suplementem uzupełniającym kwas foliowy, żelazo, witaminy i inne składniki odżywcze u kobiet w ciąży.

Pozostałe właściwości

Do pozostałych właściwości chlorelli zalicza się:

  • oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich – jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, gdy śladowe ilości tych substancji znajdują się nawet w pożywieniu
  • działanie przeciwnowotworowe
  • łagodzenie silnych reakcji immunologicznych organizmu
  • wzmacnianie błony śluzowej żołądka i jelit
  • wspomaganie rozwoju przyjaznej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym
  • prawdopodobne hamowanie zmian miażdżycowych w aorcie
  • działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające
  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi
  • zmniejszanie poziomu szkodliwego cholesterolu LDL we krwi
  • przyspieszanie gojenia się ran
  • wpływ na prawidłowe widzenie (między innymi leczenie zwyrodnienia plamki żółtej)
  • przyspieszanie metabolizmu i tym samym wspomaganie odchudzania
  • spowalnianie procesów starzenia się organizmu
  • wspomaganie zmniejszania ilości tłuszczu w organizmie

Bibliografia:

  1. Bethesda (MD): National Library of Medicine, 2006.
  2. Nakano S., Takekoshi H., Nakano M., Suplementacja chlorella pyrenoidosa zmniejsza ryzyko niedokrwistości, białkomoczu i obrzęku u kobiet w ciąży, Pokarmy roślinne dla żywienia człowieka, 65/2010.
  3. Nagayama J., Maruyama I., Uchikawa T., Effects of Chlorella Supplementation on Decreasing Concentrations of Dioxins in the Blood of Pregnant Japanese Woman, Clinics in Mother and Child Health, 2015.
  4. Rani K., Sandal N., Sahoo PK., A comprehensive review on chlorella – its composition, health benefits, market and regulatory scenario, The Pharma Innovation Journal, 7/2018.

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row]