Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 9 marca 2023

Dla kogo SpirulinaDla kogo Spirulina? Takie pytanie często stawiają osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Zastanawiają się wówczas czy Spirulina będzie dla nich odpowiednim rozwiązaniem. Odpowiedź jest twierdząca, ponieważ alga ta o wszechstronnym działaniu jest idealnym uzupełnieniem diety dla każdego.

Korzyści ze Spiruliny

Korzyści ze Spiruliny, jakie ma nasz organizm z jej przyjmowania, są wielorakie. Alga ta zawiera najbardziej kompletne źródło składników odżywczych, znajdujących się w pojedynczym produkcie. Spirulina posiada w składzie ponad 65% białka, czyli więcej niż jakakolwiek inna żywność, wliczając mięso i ryby na kilogram suchej masy. Białka są niezbędne do utrzymania przy życiu tkanek, a także podtrzymywania wzrostu i wytwarzania hormonów w organizmie. Spirulina zawiera osiem istotnych i 10 innych aminokwasów oraz największe stężenie witamin i składników odżywczych, niż jakakolwiek inna naturalna żywność. Spożywanie 3 do 10 gramów Spiruliny dziennie dostarcza do organizmu imponujące ilości beta-karotenu, kompleksu witamin z grupy B, witaminę E, niezbędnych minerałów (w tym pierwiastków śladowych) i kwasu gamma-linolenowego (GLA).

Dla kogo Spirulina?

Najlepszej jakości Spirulina pozbawiona konserwantów, barwników czy innych zbędnych dodatków jest bezpieczna w przyjmowaniu. Jej regularna suplementacja przynosi szereg zdrowotnych korzyści dla organizmu, a dodatkowo nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, ponieważ jest to naturalny produkt. Można ją stosować w wygodnej dla siebie formie, jako spirulina w tabletkach lub w spirulina proszku. Tak więc każdy może stosować ten naturalny suplement diety. Jednak szczególnie powinny sięgać po Spirulinę następujące grupy:

Osoby przeprowadzające detoksykację organizmu

Nasz organizm ciągle atakowany jest przez toksyczne substancje chemiczne, które znajdują się w powietrzu, wodzie, żywności i w lekach. W badaniach wykazano, że Spirulina przyspiesza detoksykację, ponieważ dostarcza odpowiednie składniki odżywcze, szczególnie do narządów wchodzących w skład wewnętrznego systemu oczyszczania organizmu. Zalicza się do nich m.in. wątroba, jelita oraz nerki. Ponadto Spirulina przyspiesza regenerację tych narządów i usprawnia ich wydajność. Zmniejsza ona znacząco obciążającą nerki toksyczność, która jest spowodowana przez niektóre metale ciężkie. Warto dodać, że Spirulina często jest wykorzystywana podczas leczenia osób cierpiących na chorobę popromienną, ponieważ tak dobrze wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.

Osoby z osłabionym układem immunologicznym

Spirulina jest silnym wsparciem dla układu odpornościowego. Badania wskazują, że jest ona pomocna w podwyższeniu poziomu odporności organizmu. Małe ilości mogą pomóc w regulacji i stabilizacji układu odpornościowego, uwalniając więcej energii z prawidłowo funkcjonującego metabolizmu. Zwiększa przy tym również witalność, regenerację i przyswajanie składników odżywczych. Białko zawarte w tej naturalnej, niebieskozielonej aldze (co wykazały badania) wpływa na zwiększenie aktywności limfocytów i stymulowanie produkcji krwi. Fikocyjanina, znajdująca się w Spirulinie prawdopodobnie zapobiega wielu degeneracyjnym chorobom narządów, poprzez zwiększenie odporności. Cukry zawarte w Spirulinie zwiększają produkcję przeciwciał i komórek T, a także przyśpieszają zwalczanie infekcji.

Weganie i wegetarianie

Spirulina jest w rzeczywistości idealnym suplementem diety dla wegetarian i wegan. Zapewnia naturalne źródło roślinnego białka oraz jest bogata w witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uzupełnia także braki aminokwasów (których inne białka roślinne nie zapewniają), które mogą występować w diecie wegańskiej. Jest świetnym źródłem wapnia, żelaza i witaminy B12. Są to składniki, na których niedobór najczęściej cierpią osoby stosujące tego typu dietę.

Wegetarianie i weganie nie będą mogli przyjmować Spiruliny w kapsułkach z żelatyny. Dlatego też sprasowana czysta Spirulina w tabletkach będzie dla nich dużo lepszym rozwiązaniem.

Sportowcy i osoby aktywne fizycznie

Spirulina jest dobrym dodatkiem do diety dla osób trenujących z wysoką intensywnością, a także uprawiających sport rekreacyjnie. Spożywana przed wysiłkiem, dostarcza energii i poprawia wytrzymałość. Spirulina oferuje 65% białka i aminokwasy, a do tego ma niską zawartość tłuszczu. Jest to bardzo pomocne w zmniejszaniu spożycia kalorii i niezbędne dla sportowców, którzy muszą utrzymać i kontrolować swoją masę ciała. Spirulina pomaga również w tworzeniu, regeneracji i naprawie włókien mięśniowych, zachowując dodatkowo wysoki poziom żelaza w organizmie. Zwiększa wytrzymałość i zmniejsza częstotliwość skurczu serca, poprawiając jego wydolność. Jest to bardzo korzystne dla uprawiających każdy rodzaj sportu wyczynowo bądź rekreacyjnie.

Pragnący zachować szczupłą sylwetkę

Różne badania wykazały skuteczność tej mikroalgi w utracie masy ciała. Spirulina sama w sobie nie odchudza. Jednak zapewnia odpowiednie warunki w organizmie, aby osiągnąć ten cel. Spirulinę wyróżnia niski indeks glikemiczny, czyli powoli rozkładają się cukry. Jest to korzystniejsze dla naszego organizmu, gdyż nie wytwarza się gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, który wyzwala wzrost insuliny.

Spirulina jest najbogatszym naturalnym źródłem kwasu gamma-linolenowego (GLA). Zawiera go aż trzy razy więcej niż olej z wiesiołka. Tak jak żywność o niskim IG, GLA pomaga regulować poziom cukru we krwi i pomaga zapobiegać chęci podjadania. Spirulina zawiera również fenyloalaninę czyli aminokwas, który kontroluje apetyt, w efekcie czego zmniejsza uczucie głodu i ogranicza skłonności do przejadania się.

Skuteczne odchudzanie wymaga zdrowego stylu życia. Spirulina, jako część zdrowej diety wraz z treningiem, jest idealnym sposobem, aby osiągnąć cel, jakim jest zmniejszenie masy ciała.

Osoby z niedokrwistością

Niedobór żelaza to najczęstszy problem pojawiający się na świecie, jeżeli chodzi o deficyt minerałów w organizmie człowieka. Niedokrwistość jest powszechna u kobiet, dzieci, osób starszych, a zwłaszcza kobiet stosujących diety odchudzające. Żelazo jest niezbędne dla zdrowego i silnego układu immunologicznego. Jednak typowe suplementy z żelazem, nie są dobrze wchłaniane przez ludzki organizm. Badania wykazały, że biodostępność (wchłanialność) żelaza pochodzącego ze Spiruliny jest wyższa, niż w innych suplementach zawierających ten minerał. Wielu sportowców, trenując intensywnie, może cierpieć z powodu deficytu żelaza i mieć objawy takie jak wyczerpanie oraz zmęczenie mięśni. Badania, w których sportowcy przyjmujący przez dwa miesiące Spirulinę wykazały wyraźny wzrost rezerw żelaza. Dodanie Spiruliny do codziennej diety może wyeliminować objawy niedoboru żelaza, a to może przełożyć się na poprawę wyników w sporcie.

Osoby chcących zredukować poziom cholesterolu

Większość ludzi zdaje sobie sprawę z potrzeby zmniejszenia poziomu cholesterolu, w celu obniżenia ryzyka zawałów serca i udarów mózgu. Zaletą Spiruliny jest jej działanie, które zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, szczególnie tego typu LDL. Badania wykazały, że mężczyźni z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, którzy przyjmowali Spirulinę przez osiem tygodni, bez zmiany ich dotychczasowej diety, znaczne zmniejszenie stężenia cholesterolu, triglicerydów i cholesterolu LDL.

Z licznie występujących w Spirulinie, na szczególną uwagę zasługują kwasy:

  • GLA (kwas gamma-linolenowy);
  • DHA (kwas dokozaheksaenowy);
  • EPA (eikozapentaenowy).

Blokują one gromadzenie się cholesterolu. Tak więc, aby zatroszczyć się o układ krwionośny i chcąc zapobiegać chorobom z jego strony, warto regularnie stosować Spirulinę.

Seniorzy

Wiele osób zdaje sobie sprawę z właściwości suplementów diety i ich wpływu na spowolnienie procesu starzenia. Organizm codziennie narażony jest na działanie wolnych rodników. Cząsteczki te wędrują przez organizm i sieją zniszczenie, przyspieszając proces starzenia się organizmu i zwiększając ryzyko zachorowania na nowotwory. Wiadomo, że przeciwutleniacze takie jak witamina E oraz beta-karoten odpierają atak wolnych rodników. Spirulina stanowi ich naturalne źródło, dzięki czemu skutecznie redukuje stres oksydacyjny.

Żywność anti-aging (a do takich zalicza się Spirulina) jest idealna dla osób starszych. Przede wszystkim dlatego, że osoby starsze nie jedzą dużo, cierpią na utratę apetytu lub jedzą niewłaściwie. Ponadto seniorzy nie mogą wchłonąć wystarczającej ilości składników odżywczych. Skoncentrowane substancje witalne zawarte w tabletce Spiruliny dostarczają na co dzień odpowiednią ilość witamin i soli mineralnych oraz zapobiegają powstawaniu ich niedoborów.

Osoby z kłopotami trawiennymi

Spirulina wchłaniana jest przez organizm aż w 95%, ponieważ ma miękką ścianę komórkową. Poprawia funkcję jelit i reguluje metabolizm. Osoby przyjmujące Spirulinę często zauważają natychmiastowe zmiany w regularności i częstotliwości wypróżniania. Tłumi ona złe bakterie, takie jak Escherichia coli i drożdże Candida albicans oraz stymuluje namnażanie korzystnej flory bakteryjnej jelit (Lactobacillus i Bifidobacterium). Zrównoważona mikroflora jelitowa przynosi następujące korzyści:

  • powoduje lepsze trawienie;
  • usprawnia wchłanianie jelitowe;
  • zapewnia ochronę przed zakażeniami;
  • stymuluje układ immunologiczny.

Dodatkowo Spirulina skutecznie usprawnia metabolizm, a ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego reguluje trawienie. Alga ta hamuje zaostrzony apetyt oraz sprawia, że nie odczuwamy częstych napadów głodu. Pomaga także pozbyć się problemów takich jak wzdęcia i zaparcia.

Osoby z problemami skórnymi

Spirulina może być używana zewnętrznie tzn. na ciało i twarz w postaci kremów i okładów (w tym maseczki ze spiruliny), które można łatwo i szybko przygotować w domu. Są one bezpieczne gdyż nie zawierają żadnych substancji dodatkowych jak konserwanty, substancje zapachowe i inne zbędne wypełniacze. Jest to szczególnie ważne dla osób z cerą wrażliwą czy też dla alergików. Kosmetyki zawierające Spirulinę, pomagają przyśpieszyć metabolizm skóry i zmniejszają blizny, łagodzą zmiany trądzikowe i przyspieszają gojenie się ran. Spirulina nawilża i odżywia skórę. Ponadto stosowanie okładów z tej algi skutecznie likwiduje cellulit.

Osoby spożywające alkohol

Wiele osób prowadzi dzisiaj intensywny tryb życia. Pracują cały dzień, w godzinach wieczornych oraz w weekendy. Koktajl ze Spiruliną z rana lub kilka tabletek Spiruliny, popitych wodą, z pewnością zniwelują najgorsze skutki kaca. Po zbyt dużej ilości spożytego alkoholu woda jest niezbędna do ponownego nawodnienia. Spirulina natomiast doda białka, witamin i minerałów, w celu uzupełnienia rezerw wyczerpanych przez organizm. Dodatkowo usprawni funkcjonowanie komórek wątroby, przez co skuteczność tego narządu w detoksykacji i usuwaniu alkoholu z organizmu znacznie wzrasta.

Zwierzęta

Spirulina jest również doskonałym uzupełnieniem diety psów i kotów. Spowoduje, że nasze pupile będą miały zdrową skórę i błyszczącą sierść. Jest także stosowana od wielu lat w pokarmach dla ptaków, pomagając zwiększyć intensywność kolorów ich opierzenia, przyspieszyć wzrost i dojrzałość płciową, a także poprawić wskaźnik urodzeń. Wpływa na poprawę koloru skóry, a także na kolor żółtka u kurcząt. Właściciele koni wyścigowych używają Spirulinę w celu poprawy wydajności i regeneracji swoich podopiecznych.

Dla kogo Spirulina?

Spirulina to jeden z najbardziej uniwersalnych suplementów diety. Ze względu na zawartość poszczególnych składników oraz bezpieczeństwo stosowania, zaleca się ją różnych osobom. Korzyści z jej przyjmowania jest dla naszego organizmu wiele. Warto dołączyć tę niepozorną, zieloną algę do naszej codziennej diety i mieć pozytywny wpływ na wzmocnienie i odżywienie całego organizmu. Przy regularnym stosowaniu działanie Spiruliny będzie wyraźnie dostrzegalne.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Schroeder G., Messyasz B., Łęska B., Fabrowska J., Pikosz M., Rybak A., Biomasa alg słodkowodnych surowcem dla przemysłu i rolnictwa, Przemysł Chemiczny, 7/2013.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
  4. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami