Co to jest chlorella?

Co to jest chlorella?

Co to jest chlorella? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć sobie wiele osób, które pierwszy raz mają styczność z naturalnymi suplementami diety. Ten superfood zyskał w ostatnich latach sporą popularność. Dlaczego i co nauka ma do powiedzenia w sprawie chlorelli?

Co to jest chlorella?

Chlorella to jednokomórkowa alga, szybko rosnąca w nasłonecznionych częściach słodkowodnych zbiorników wodnych. Jest naturalnie bogata w witaminy, minerały, białko, błonnik oraz chlorofil. Dzięki temu nie jest trudna w hodowli i  znajduje praktyczne zastosowanie jako uzupełnienie diety.

Obecnie chlorellę można sklasyfikować w 24 gatunkach. Najbardziej znane i cenione to chlorella vulgaris oraz sorokiniana. Można je kupić w postaci proszku, tabletek oraz w formie płynu.

Chlorella ma twardą ścianę komórkową, której nasz organizm nie jest w stanie strawić. Dlatego przed sprzedażą, w procesie produkcji alga ta ma przerywaną ściankę, aby umożliwić jej trawienie.

Wartości odżywcze

Chlorella vulgaris zawiera nawet do 58% białka, które przyswajane jest przez organizm tak samo dobrze jak białko z mleka czy jaj. Dlatego jest dobrą opcją dla wegan i wegetarian.

Chlorellę można zaliczyć do jednych z niewielu roślinnych źródeł witaminy B12. Szczególnie narażeni na jej niedobór są wegetarianie i weganie, gdyż w znacznych ilościach witamina B12 występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego. W 2015 roku przeprowadzono badania, które miały na celu ustalenie, czy 9 gram chlorelli dziennie jest w stanie złagodzić niedobór tej witaminy u wegan i wegetarian. Jak sugerują te badania witamina B12 w chlorelli jest biodostępna i nasz organizm jest w stanie skutecznie ją wchłaniać.

Chlorella jest również bogata w żelazo, co szczególnie mogą docenić kobiety w ciąży. Anemia ciążowa to powszechny i niebezpieczny problem wielu przyszłych mam. Odpowiada za to oczywiście dieta, która ma ogromny wpływ na zdrowie zarówno kobiety jak i płodu. Chlorella zawiera także kwas foliowy, który w kombinacji z witaminą B12 i żelazem może pomóc w walce z niedokrwistością czy nadciśnieniem. Badania z 2009 roku sugerują, że przyjmowanie chlorelli w trakcie ciąży znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii.

Korzyści dla zdrowia

Przyjrzyjmy się dwóm badaniom, które mogą potwierdzać korzystne właściwości chlorelli w ochronie przed demencją i poprawie systemu odpornościowego organizmu.

Ochrona przed demencją

Jedną z potencjalnych korzyści przyjmowania tej algi jest ochrona przed demencją. Jedno z badań przeprowadzonych na myszach wykazało, że chlorella odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu problemom umysłowym, związanym z wiekiem. Jedną z głównych przyczyn pogorszenia funkcji poznawczych i pamięciowych jest stres oksydacyjny. Spożywanie chlorelli, która wykazuje różne działania antyoksydacyjne, ma tendencję do zmniejszania stresu oksydacyjnego. Dzięki temu chroni przed spadkiem zdolności poznawczych.

Poprawa systemu immunologicznego

Według badań chlorella jest silnym modyfikatorem odpowiedzi biologicznej związanej z odpornością. Naukowcy odkryli, że przyjmowanie chlorelli wzmaga aktywność komórek NK i wytwarza interferon-γ i interleukinę-12, a także interleukinę-1β, cytokiny indukowane przez Th-1. Mówiąc prościej poprawia zdolność systemu odpornościowego do walki z wirusami i bakteriami.

Co to jest chlorella? – Podsumowanie

Mamy nadzieję, że na pytanie co to jest chlorella udzieliliśmy odpowiedzi. Jak widać istnieją naukowe dowody, potwierdzające pozytywny wpływ chlorelli na organizm. Nie tylko może uzupełnić niedobory składników odżywczych, ale także może wpływać na układ odpornościowy, a nawet chronić przed demencją.

Należy jednak uważać, aby suplement diety pochodził ze sprawdzonego źródła, posiadały odpowiednie certyfikaty, a także były dopuszczone przez Główny Inspektorat Sanitarny do sprzedaży. Suplementy pochodzące z nieznanych źródeł mogą być zanieczyszczone i narażać na późniejsze konsekwencje zdrowotne.

Chlorellę 100% naturalną i bez żadnych wypełniaczy można kupić w Sklepie Spirulina.pl
2018-07-25T16:46:20+00:0010 stycznia 2018|Kategorie: Chlorella|Tagi: , , , , , |7 komentarzy

7 komentarzy

  1. Małgorzata Hert 12 marca 2018 w 18:42 - Odpowiedz

    Jeszcze nie miałam z tym produktem styczności, ale słyszałam trochę o tym. Dzięki za przybliżenie tematu

  2. Monika 12 marca 2018 w 18:20 - Odpowiedz

    Nie wiedziałam, że jest aż taki pozytywny wpływ chlorelli na organizm. Mam anemię, więc może zgłębię bardziej temat i się tym zainteresuję;-)

  3. słodko-słone 12 marca 2018 w 17:40 - Odpowiedz

    Słyszę pierwszy raz, ale skoro pomaga ulepszyć nam odporność to coś idealne dla mnie!
    Super jest się czegoś nauczyć 🙂
    Pozdrawiam 😀

  4. Magda 1 lutego 2018 w 12:53 - Odpowiedz

    Pierwszy raz o niej słyszę 🙂 Dobrze wiedzieć 🙂

  5. Mayka 1 lutego 2018 w 11:58 - Odpowiedz

    Jakoś na samo słowo “alga” i sugestii, że to do jedzenia marszczy mi się nos 😀

  6. Dee 1 lutego 2018 w 11:04 - Odpowiedz

    Świetne informacje, chciałabym sie jeszcze dowiedzieć, czy mozna to używać do gotowania, czy tylko przyjmuje się jako suplementy?

    • Admin 1 lutego 2018 w 11:18 - Odpowiedz

      Gotowanie pozbawi chlorellę swoich właściwości, więc lepiej tego unikać. Można natomiast dodawać ją np. w formie proszku do koktajli

Zostaw komentarz