Co to jest Spirulina i jak jej używać?

Co to jest Spirulina i jak jej używać?

Co to jest Spirulina? Na to pytanie często poszukują odpowiedzi osoby, które w sposób naturalny chcą odżywić swój organizm, wzmocnić układ odpornościowy, dostarczyć większej ilości białka lub zapobiec alergii. Ze względu na swoje właściwości, aktualnie coraz częściej staje się ważnym dodatkiem w diecie. I nie bez powodu. Spirulina znana i ceniona była już w czasach starożytnych Azteków.

Co to jest Spirulina?

Kształt SpirulinySpirulina to rodzaj niebiesko-zielonych mikroorganizmów (cyjanobakterii). Charakteryzuje się nitkowatym, spiralnym kształtem. To właśnie ze względu na kształt wywodzi się jej nazwa. W środowisku naturalnym występują w czystych, alkalicznych słodkich i słonych jeziorach. Spirulina jest prawdopodobnie jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Jest używana za doskonałe pożywienie, które wykazuje właściwości przeciwirusowe, przeciwutleniające i immunologiczne. Jej skład chemiczny obejmuje w 60-70% białko, 15-25% węglowodany, 18% niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a także witaminy, minerały, karoteny, chlorofil oraz fikocyjaninę.

Korzyści zdrowotne

Działanie Spiruliny potwierdza wiele badań, które zostały przeprowadzone w ostatnich latach.

Spirulina ma bardzo duży potencjał antyoksydacyjny. Związane jest to z aktywnymi w tej aldze składnikami, a szczególnie z fikocyjanobiliną (PCB). Jest to chromofor związany z głównym białkiem Spiruliny – fikocyjaniną. Może on działać jako silny inhibitor oksydazy NADPH, która jest głównym źródłem stresu patologicznego w różnych zaburzeniach. Spożywanie Spiruliny może zapobiegać wielu chorobom naczyniowym (nadciśnienie tętnicze, niewydolność sercowa), nowotworom, cukrzycy, zaburzeniom neurodegeneracyjnym.

Spirulina również wykazuje aktywność przeciwwirusową. Spożywanie jej poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, który skuteczniej usuwa wolne rodniki. Niektóre związki, znajdujące się w Spirulinie wykazują działanie hamujące pewnych wirusów (HSV-1, HSV-2, odra, wirus grypy typu A).

Spirulinę wykorzystuje NASA, jako suplement dla astronautów, przebywających na orbicie.

Alga ta także może hamować uwalnianie histaminy, zmniejszając objawy alergii (między innymi alergiczny nieżyt nosa).

Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu niedoborom żywieniowym, starzeniu się komórek, a także poprawie funkcjonowania układu odpornościowego.

W jaki sposób spożywać Spirulinę?

Przed spożyciem Spiruliny, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Warto wcześniej zasięgnąć informacji o jej pochodzeniu, producencie, sposobie produkcji i środowisku, w jakim jest hodowana.

Spirulinę najłatwiej jest spożywać w postaci tabletek lub proszku. Ciekawym wykorzystaniem Spiruliny w proszku jest dodawanie jej do koktajli.

Koktajl ze Spiruliną

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki i zblendować na gładką masę.

Spirulinę 100% naturalną i bez żadnych wypełniaczy można kupić w Sklepie Spirulina.pl
2018-02-16T16:52:27+00:00 31 stycznia 2018|Kategorie: Spirulina|Tagi: , , |3 komentarze

3 komentarze

  1. Martka Natura 7 lutego 2018 w 19:18 - Odpowiedz

    Spożywam hawajską w postaci tabletek od lat 🙂

  2. Joanna 7 lutego 2018 w 12:23 - Odpowiedz

    Dużo ostatnio się pisze na temat spiruliny, a może jak trafiam na takie artykuły. Dotychczas nie przeczytałam, że to prawdopodobnie jednak z najstarszych form życia na ziemi – ciekawa informacja.

  3. Warsztat 7 lutego 2018 w 09:04 - Odpowiedz

    Nie wiedziałam że ma tak duże działanie! Również przeciwwirusowe !

Zostaw komentarz