Spirulina w proszku powstaje w wyniku wysuszenia, a następnie sproszkowania algi o zielono-niebieskim zabarwieniu. Spirulina rośnie w ciepłej, czystej i alkalicznej wodzie. Jej nazwa pochodzi od tego, iż alga ta oglądana pod mikroskopem przypomina swoim kształtem spiralę lub sprężynkę.

Jaki skład ma spirulina w proszku?

Spirulina zawiera znaczną ilość białka, dlatego często spożywana jest przez osoby będące na dietach bezmięsnych. Dostarcza do organizmu wiele aminokwasów egzogennych, które nie są syntezowane przez człowieka.

Zawiera również beta-karoten (jest on prekursorem witaminy A), witaminę E oraz z grupy B, a także żelazo, magnez, cynk, potas, selen, sód i chlorofil. Wyróżnić można również związki fenolowe, fikocyjaniny oraz polisacharydy. Badania potwierdziły obecność w czystej spirulinie wielonasyconych kwasów tłuszczowych.

W zależności od rodzaju spiruliny może zawierać jod. Współcześnie wiele osób zmaga się z niedoborem tego pierwiastka.

Jakie właściwości ma spirulina w proszku?

Działanie Spiruliny na organizm człowieka to:

  • wpływ na ciśnienie tętnicze krwi – podczas licznych badań zaobserwowano obniżanie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi. Może wiązać się to z obecnością w spirulinie sodu i potasu, ponieważ odpowiednia ich podaż w diecie może zapobiegać nadciśnieniu
  • obniżanie frakcji cholesterolu LDL oraz trójglicerydów – co wskazuje, iż suplementacja spiruliny może być korzystna przy redukcji czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego
  • działanie przeciwnowotworowe – spirulina wpływa na zmniejszenie żywotności i proliferacji komórek nowotworowych. Wykazano także, że składniki algi hamują apoptozę i wzrost komórek raka piersi oraz aktywują reakcję przeciwnowotworowych komórek NK
  • w przypadku obecności w spirulinie jodu – wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • budowanie systemu immunologicznego od strony hormonalnej oraz komórkowej
  • działanie oczyszczające – wykazano, iż spirulina może oczyszczać organizm z metali ciężkich oraz toksyn bez efektów ubocznych
  • wpływ na zmniejszanie dolegliwości związanych z astmą oraz alergicznymi nieżytami nosa
  • obniżanie poziomu glukozy oraz białek glikowanych w surowicy krwi, co ma szczególne znaczenie u osób chorych na cukrzycę
  • działanie przeciwzapalne

Wpływ spiruliny w proszku na urodę

Podczas regularnego stosowania spiruliny można zauważyć niewielkie, aczkolwiek istotne statystycznie obniżenie masy ciała. Prawdopodobnie jest to związane z wpływem spiruliny na mikroflorę jelit. Współcześnie coraz częściej mówi się o zależności pomiędzy składem bakterii występujących w jelitach a predyspozycją do otyłości.

Fikocyjaniny zawarte w aldze wykazują silne działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Na podstawie badań udowodniono, że substancje te hamują indukowaną UVB apoptotyczną śmierć komórek skóry człowieka. Stosowanie spiruliny może zatem chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Spirulina w proszku może być wykorzystywana jako dodatek podczas robienia domowych kosmetyków. Można ją łączyć z codziennie stosowanymi maskami do włosów, żółtkami jaj, ziołami czy naparami, a następnie nakładać na włosy lub wcierać w skórę głowy. Zmieszana z czystą wodą zyska konsystencję korzystną w przypadku stosowania masek do twarzy.

Zobacz również: Maseczka ze Spiruliny, a także Maska algowa ze Spiruliny

Podsumowanie

Spirulina w proszku jest suplementem diety należącym do grupy tak zwanych “Superfoods”, czyli produktów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Ze względu na niezwykle korzystne działanie nie tylko na zdrowie ale i urodę, warto wprowadzić ją do codziennej diety. Regularna suplementacja wysokojakościową spiruliną w proszku poprawi samopoczucie, funkcjonowanie organizmu oraz wygląd.

Podsumowując – spożywanie spiruliny może zapobiegać niedoborom pokarmowym.

Bibliografia:

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne”.
  2. Czerwonka A., Kaławaj K., Sławińska-Brych A., Bartnik M., Zdzisińska B., Rzeski W., Działanie przeciwnowotworowe ekstraktu wodnego produktu Spirulina na linię komórkową ludzkiego raka płuc A549, Biomed Pharmacother, 10/2018.
  3. Carrizzo A., Sommella E., Ambrosio M., Sala M., Madonna M., (i inni), Nowy potężny peptyd dekameryczny Spirulina platensis obniża poziomy ciśnienia krwi poprzez mechanizm zależny pd PI3K/AKT/eNOS, Hypertensionaha, 73/2019.